Száraz malom
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

Miután az ültetvényeken elvégezték a kávé szárítását, a kávé szárazmalmokba kerül, ahol eltávolítják a pergament réteget a kávébabokról, valamint az idegen anyagokat, mint köveket, fémdarabokat, gallyakat, leveleket. A babszemeket géppel, méret szerint osztályozzák. Ez mindenképpen szükséges különben összekeverednének a kicsi és a nagy szemek, ami egyenetlen pörkölést eredményezne. A nagyobb szeműek általában drágábbak, mivel legtöbbször ezek ízletesebbek a kisebb, fejletlenebb szemeknél. De vegyük a só szemcséinek példáját. Végül is nem a szemcse nagysága a leglényegesebb.                                                             

Száraz kávémalom
Száraz kávémalom

A folyamat végén távolítják el a hibás szemeket. Általában ezt nők végzik, akik ülve egyenként szedegetik ki a hibás szemeket. Ez egy drága és időigényes folyamat, de mindenképpen megéri a kávé minősége érdekében. Néhány országban, ahol magasabbak a munkabérek vagy a nagyobb szárazmalmakban, szín alapján szortírozzák a gépek a babszemeket, s így válogatják ki a rosszakat. Ez határozottan hatékonyabb, de a gépek karbantartást igényelnek, s a beruházásuk is drágítja a költségeket. Egyes esetekben a kézi és a gépi válogatás eljárását együttesen alkalmazzák, ami a legjobb eredménnyel jár.