Mi is a kávé valójában?
2019 jan 15 By Barista Center 0 comment

Annak ellenére, hogy a kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon, nagyon kevés kávé fogyasztó van, aki tudná, hogy hogyan termesztik a kávét. 2008-ban közel 8 millió tonna kávét termesztettek világszerte. Az ültetvényeken dolgozó 10 millió ember kemény munkájának eredménye ez a termék, s több mint 100 millió ember dolgozik világszerte valamilyen szinten a kávéval. Talán még időbe telik, míg egy kicsit többet megtudunk a kávé előállításáról.

Nos, mi is a kávé valójában? Kávéfák vagy kávécserjék a trópusokon vannak, eredendően Afrikában, ahol még mindig az őserdőben, a vadonban teremnek. A kávéfáknak számtalan fajtája van, s mindegyik kicsit másképp is néz ki. Vannak magasak és vékonyak, míg vannak tömörebbek és vaskosabbak. A közös bennük az, hogy mindegyik gyümölcsöt vagy bogyót terem, amit gyakran cseresznyének hívnak. A cseresznyében általában két babszem található, ami a növény magját adja. A kávébabot két különböző módon kezelhetjük. Vagy elültethetjük, hogy újabb kávéfát teremjen, vagy összeszedjük a cseresznyéket és megszárítjuk a kávébabokat, megpörköljük, megőröljük, majd víz hozzáadásával kávét készítünk belőlük. A kávé ízére sok tényező van hatással. Néhányukat tudjuk befolyásolni a kávé készítésénél, de a sok tényező hatásánál, ami a kávé természetes ízét adni fogja, a legmeghatározóbb az az, hogy melyik országban termesztették. A baristának fontos, hogy tudja honnan szármauik a kávé és milyen kihatással van ízvilágára. Barista tanfolyamainkon ez az első tananyag rész.