2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A baristának fontos feladat, hogy tudja milyen kávéval dolgozik, és ebben nagy szerepe van annak, hogy milyen a kávé feldolgozási módja. A barista tanfolyam alatt általában mosott kávéval gyakorlunk, de néha van lehetőség a kevésbé elerjedt száraz feldolgozású kávé kipróbálására is.

Kávégyümölcs szárítása
Kávégyümölcs szárítása

Amikor a kávét egész termésével szárítják, ekkor ezt száraz feldolgozású kávénak, vagy természetes vagy mosatlan kávénak is nevezik. Különböző módokon történhet a száraz feldolgozás. Brazíliában elterjedt szokás az, hogy a kávé bogyókat addig rajta hagyják a fán, amíg teljesen el nem fonnyadnak, mint a mazsola szemek. Brazíliában ezt könnyen megtehetik, mert a betakarítási évszak gyakran rendkívül száraz, s a kávécserjék gyakran az árnyékot biztosító fák nélkül fejlődnek, amivel teljesen ki vannak téve a napsugárzásnak. Az általános szabály az, hogy akkor szedik le a kávébogyókat, amikor már több mint 80%-ban a mazsolaszerű állapotra aszalódtak. Az is gyakori, hogy a leszedés után beton teraszokon szétterítve még tovább szárítják. Amikor a kávébabok nedvességtartalma 12% alá csökken, s a húsa teljesen száraz, a húsát eltávolítják a kávészemekről, amik majd megtisztításra, osztályozásra s végül exportra kerülnek.

Etiópiában a kávét bambuszon, dróthálós ágyakon szárítják. A kávét kézzel forgatják, hogy biztosítsák a teljes száradást.

Sokan úgy tartják, hogy ez a fajta feldolgozási módszer gyenge minőségű kávét eredményez. Ez nem is meglepő, hiszen a termelők gyakran a legrosszabb minőségű kávéjukat szárítják ilyen módon. Ez a folyamat kevesebb vizet, kevesebb eszközt, kisebb beruházást igényel. A kávébogyót egészében sokkal nehezebb szárítani. A bogyók gyakran kapnak gombás fertőzést, vagy elkezdenek erjedni, amitől rohadt gyümölcs ízű lehet a kávé. Annak ellenére, hogy ez a módszer gyakran elég felületes, a jó száraz feldolgozású brazil kávé igazán édes, testes ízű, egy intenzív csokoládé, mogyoró vagy mandula aromával. A másik fontos ország, amelyik széles körben alkalmazza ezt a módszert, az Etiópia. Etiópiában leginkább a magasabb földrajzi területeken, a szárazabb helyeken elterjedt ez a módszer, ahol kevés a csapadék. Etiópiában a legáltalánosabb az, hogy teljesen érett állapotban szedik le a kávét, s további szárításra bambuszlevelekből és dróthálóból készült ágyásokra terítik. Ha jó végzik mindezt, akkor a kávé intenzív gyümölcsös ízt kap, s a kávé fogyasztója talán nem is tudja, hogy kávét iszik éppen. Sajnos ez a kávé azonban gyakran inkább rohadt gyümölcs aromát, vagy más furcsa ízt kap, így nehéz valóban jó száraz feldolgozású etióp kávéhoz jutni. Ez a legősibb feldolgozási technológia ott több helyen van használatban, hiszen nem igényel vizet, vagy más erőforrást, mint a napsugarat. A száraz eljárásból nyert kávé általános karakterében édesebb a magasabb cukortartalmától. S gyakran testesebb is, egy erős érett fekete áfonya, eper, csokoládé vagy mogyoró zamattal.