Kávé – Félig mosott feldolgozás
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A víz hiánya, s általában a kávé minőségének javítására irányuló jobb technológiák utáni kutatás sok új kávé feldolgozási eljárást eredményezett. Az egyik ilyen módszer a természetes pépesítés, vagy mézes vagy „félig mosott” eljárás, ami egyre szokványosabb Brazíliában, s néhány más kávétermelő országban is. Ez a módszer egyesíti mind a száraz és a nedves eljárás előnyeit. A félig mosott kávé eljárását sokféleképpen végzik, amit most részleteiben nem magyarázunk el. Viszont ezen technológiák lényege az, hogy a kávé húsát eltávolítják a kávébabról, de a babszemeket egy kis gyantaréteggel hagyják megszáradni. Ez általában olyan kávét eredményez, amely egyaránt mutatja a mosott kávé elegáns szerkezetét és homogén minőségét, ugyanakkor a száraz feldolgozású kávé édeskés intenzitását is. De fontos, hogy a végeredmény nagyon eltérhet a különböző eljárások során és ezzel tisztában kell lennie a baristának, amikor a kávéval dolgozik.

Kávémosó állomás
Kávémosó állomás

A kávébab külső rétege sok répacukrot tartalmaz, amin könnyen megtelepednek a mikroorganizmusok, ami gyorsan romlottá teszi a kávét. A hatékony szárításnak döntő szerepe van a minőség megőrzésében.