2019 jan 20 By Barista Center 0 comment

Egy profi barista tanfolyam néhány nap alatt felkészít a barista munka alapjaira. A Barista Campus oktatótermében tartjuk tanfolyamainkat és adjuk át a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Ha tudod, hogy a vendéglátás lesz a te hivatásod, az emberek közötti pörgős munka az életstílusod és a kávé a rajongásod tárgya akkor a barista szakmát mindenképpen érdemes mérlegelned.

barista tanfolyam latte art gyakorlás

A barista szakma

A barista nem csak a kávékészítésért felel, a tökéletes eszpresszó elkészítésénél még nem áll meg a történet.
Egy profi barista a kávénövényt, a különböző kávébab és pörkölési módszereket is ismeri.
Képes megfelelő italt ajánlani a vendég ízlésének és a helyzetnek megfelelően. A kávé elkészítésekor pedig a kiváló minőségű italon felül arra is ügyel, hogy az egy asztalnál ülő társaságok összehangoltan, egyszerre kapják meg a kávéikat.
Egy pár napos, kiscsoport barista képzés mindezekre olyan színvonalon készít fel, hogy képes leszel utána munkába állni.

Jól alkalmazható szakmát ad a barista tanfolyam Budapesten

A különleges, finom kávékra egyre nagyobb a kereslet, így felkészült baristaként nem lesz gondod az elhelyezkedéssel. A speciality kávékészítés felé egyre nyitottabbak Magyarországon a nagyobb vidéki városokban is, de a fővárosban és külföldön végképp egyszerű lesz munkát találni.

A kávézók, éttermek, bárok gyakran keresnek olyan munkatársat, aki a kávékészítéshez is professzionális szinten ért, így a meglévő vendéglátós végzettségedet is kiegészítheted egy barista tanfolyam segítségével.

Fontos, hogy olyan oktatást válassz, amely a munka gyakorlati oldalára is felkészít. A tökéletes kávékészítési technika még önmagában kevés lesz ahhoz, hogy a pult mögött önállóan feltaláld magad. Egy megfelelő, pár napos barista képzés az elméleti és a gyakorlati tudást is megadja számodra!

Egy 4 napos barista képzés részletei – mit fogsz megtanulni?

Ez egy haladó barista tanfolyam, ahol a munkavégzésre készítünk fel. A kávé ismeretével és az elméleti tudnivalókkal kezdünk, majd belecsapunk a gyakorlásba, hogy a lehető legtöbb időd legyen a technikádat csiszolni. A barista tanfolyam hétvégén zajlik, így maximum 2 nap szabadságot kell kérned az aktuális munkahelyeden. 

A 4 nap végére viszont készen állsz majd arra, hogy megkezd a munkát baristaként!

A kávé mint növény

A szakma alapját jelenti a kávénövény ismerete. A kávétermő területek, a kávé termése, a szüretek ideje és a pörkölési módszerek és fokozatok szervesen hozzá tartoznak a kávé elkészítésének folyamatához.

Az elméleti képzés írásbeli anyagát mi biztosítjuk és minden részletet alaposan átbeszélünk a tanfolyam során, hogy a kávéitalok elkészítésébe már tudatosan vághassa bele.

A kávékészítés alapjai

A barista szakmán belül is különféle irányzatok vannak. Létezik a klasszikus, hagyományos olasz iskola és a nyugati hatások által kialakított újhullámos kávékészítés. Mi az utóbbi világába vezetünk majd be téged, hogy megismerkedj a speciality kávékészítés rejtelmeivel.

A tejes italok, mint a cappuccino készítése

Ha az eszpresszó készítési technikád már kiváló minőségű, akkor belefogunk majd a különböző tejes italok elkészítésébe is. Ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő tejhabosítási technika elsajátítása: kitérünk majd a tej minőségére, a dőlésszögre és a különféle barista eszközök használatára egyaránt. Egy teljes napot szánunk a latte art -ra, így a tanfolyam végére néhány népszerű mintát már te is meg tudsz majd valósítani!

Csodás minták a csészében – a latte art 

Ha pedig ennél mélyebben is szeretnél elmerülni a tejgőzölés és habosítás, valamint a mesteri minták tudományában, akkor a különálló egy napos Latte Art tanfolyam lesz a tökéletes választás. Ez a képzés jól kiegészíti a korábbi barista ismereteket és még több gyakorlásra ad lehetőséget.

1 napos hobby barista tanfolyam

Sok helyen, így nálunk is találkozhatsz a barista képzés egy napos, gyorstalpaló verziójával. Ezt elsősorban azoknak ajánljuk, akik az otthoni kávékészítési módszerüket akarják finomítani. Egy home barista tanfolyam kitér röviden a kávé ismeretére, a kávékészítés alapjaira és érinti a latte art technikáját is. Tökéletes ajándék kávérajongóknak, de akár csapatépítő programnak is szívesen ajánljuk.

Tudj meg többet az 1 Napos Barista Tanfolyam részleteiről.

Mire elég 4 nap tanulás?

Az intenzív barista tanfolyam négy napig tart és az alapvető kávéelméleti ismereteket és gyakorlati technikákat lefedi. Ez a tudás elég ahhoz, hogy megkezdd a munkát baristaként. Viszont fontos tudnod, hogy ez egy alapot biztosít: ezután kezdődik a gyakorlás. Mire a tökéletes kávékészítési technikát vagy a különféle lenyűgöző latte art módszereket elsajátítod, addig még több száz órányi munka van előtted. Baristaként garantált, hogy nem fogsz unatkozni! A 4 Napos Barista Tanfolyam részletei.

barista eszközök ismerete

A legjobb barista tanfolyamok Budapesten

Ahogy a szakma elterjed és egyre népszerűbb országszerte, úgy egyre több barista tanfolyam jelenik meg a piacon. A tanulás elején, laikusként, nagyon nehéz választani ebből a széles felhozatalból. A legjobb barista tanfolyamot úgy tudod megtalálni, ha ügyelsz erre a három részletre!

1. Kiscsoportos barista képzés, pár fős létszám

Elég logikus, de a precíz tanítás alapfeltétele, hogy az oktatónak legyen elég ideje veled foglalkozni. Ha tizenöt fő osztozik a képzést vezető figyelmén, akkor arányosan kevesebb egyedi foglalkozás jut majd számodra. Válassz olyan barista tanfolyamot, ahol maximum 4-6 fő vesz részt a képzésen, így garantálva, hogy elég idő jut majd rád.

2. Gyakorlott, vendéglátásban tapasztalt oktatók

A másik szempont, amit egyszerűen ellenőrizhetsz, hogy ki fogja vezetni a képzést. Érdemes úgy választani, hogy az oktató rendelkezzen gyakorlati tapasztalattal a vendéglátásban, hiszen így tud majd olyan használható tudást átadni, ami számodra is megkönnyíti majd a munkábaállást. A Barista Center képzésein gyakorlott oktatók tanítanak, akik rendszeres résztvevői a szakmai versenyeknek is.

3. Barista eszközök, barista kellékek – a gyakorlóterem felszereltsége

A barista képzés során sok múlik a gyakorlási időn, ezért kulcsfontosságú a gyakorlóterem felszereltsége. Hány őrlő, hány kávégép áll rendelkezésre? Sorba kell állni a barista eszközöknél vagy kizárólag te használsz egy-egy kelléket? Próbálj úgy képzést választani, hogy a négy napos képzések során a lehető legtöbbet gyakorolhasd a kávékészítési technikákat!

Ha szeretnél egy olyan szakmát, ami folyamatos kihívást nyújt, izgalmas és pörgős munkanapokat kínál és a kávét helyezi a fókuszba, akkor nézd meg a Barista Center képzéseit! Tapasztalt oktatók, felszerelt gyakorlóterem és intenzív barista tanfolyam vár rád nálunk.

Telefonálj vagy érdeklődj egy e-mailben a szabad időpontokról, szívesen segítünk!