2019 Júl 31 By eva.szabo 0 comment

A barista jelentése kávékészítéssel és kávé felszolgálással foglalkozó szakember, kávépincér. Az elmúlt években újra divatba jöttek a kávézók, kávéházak és ezzel összhangban egyre több vendéglátóhely tart igényt egy, kizárólag a kávékészítésről gondoskodó kollégára. 

barista latte artot készít

De pontosan minek a szakértője a barista?

A barista feladata a különféle kávéitalok elkészítése és szervírozása a vendégeknek. Ez messzemenően túlmutat a kávégép bekapcsolásán és az odakészített őrölt kávé lefőzésén! 

A hivatásos barista ismeri a kávénövényt, a növény fajtáit, a pörkölési és őrlési módozatokat, így az adott kávénak megfelelő elkészítési módokat is. Gyakorlott a tejes kávéitalok kivitelezésében, tökéletes tejhabot képes létrehozni az arra alkalmas, zsíros tejből.

A kávékészítésnek is többféle iskolája van, például a hagyományos olasz iskola és az nyugatias, újhullámos szemlélet. Ezek meghatározzák, hogy milyen alapanyagokból, milyen kávéfőző gépet használva, pontosan milyen technika segítségével készül a kávé – de még az űrméretekre és a hőfokra is ráhatással vannak.

Minőségi hozzávalók a tökéletes kávéitalhoz

A kávékészítés során kulcsfontosságú a felhasznált termés. A termesztési területek, a termőföld minősége, az időjárás mind meghatározzák a kávé ízjegyeit!

Az arabica és a robusta különböző kávénövény fajták, kifejezetten eltérő tulajdonságokkal. Az arabica kávé kevésbé savas és alacsonyabb koffeintartalmú, de növényként sokkal kényesebb, nehezebben termeszthető. A robusta igénytelenebb, koffeinben gazdagabb és magasabb savtartalmú, ezért egyszerűbben és kiszámíthatóbban lehet vele gazdálkodni, így kedvezőbb áron elérhető.

A meghatározott területről válogatott kávészemeket single origin jelzéssel látják el, de a különféle kávébabokból készülhetnek remek keverékek is, ezeket hívjuk blendnek.

Az eltérő pörkölési módok tovább alakítanak a kávén, más-más ízjegyeket emelnek ki. A barista szakma része, hogy ezen aromák között pontosan el tudjon igazodni a kávékészítéssel foglalkozó szakember.

A specialty kávékészítéskor még tej sem ugyanolyan, mint amit az otthoni konyhákban tipikusan használunk. A gyönyörű latte art minták megalkotásához ugyanis sokkal magasabb zsírtartalmú tejre van szükség, ezeket szokták barista tejként aposztrofálni.

A kávékészítés mint hivatás

A barista szakma messzemenően egy gyakorlatias foglalkozás. Hiszen ezt a részletes elméleti tudást a percenként érkező rendelések tengerében is pontosan kell tudni alkalmazni. Az egy asztalnál helyet foglaló vendégek nem kaphatják meg más időpontokban, kihűlve az italaikat… Ezért át kell látni a különféle kávéitalok elkészítési folyamatát, hogy azok a gyakorlatban kombinálva, gyors mozdulatokkal készülhessenek el. 

Ennél a foglalkozásnál egyaránt fontos a tempó és a precizitás, a kémiai, fizikai elmélet és a gyakorlati technika. Mindemellett ez egy vendéglátós pozíció, tehát a vendégekkel való kommunikáció, az ízlésüknek megfelelő kávé ajánlása és az italok esztétikus kínálása sem elhanyagolható. A kreativitás, a kézügyesség, a pontosság és a kommunikáció egyformán fontosak a munka során. Ha szeretnél egy ilyen izgalmas, összetett szakmát, akkor érdemes körülnézned az elérhető barista tanfolyamok között!

Hobby barista vagy egy intenzív barista képzés a jó választás?

Ahogy a neve is tartalmazza, a hobby barista oktatások azt a célt szolgálják, hogy a kávékedvelők professzionálisabb színvonalon készíthessék el az italaikat. Az egynapos képzések értelemszerűen nem tudják vállalni egy szakma részletes bemutatását, de tökéletesek arra, hogy ízelítőt adjanak belőle. Ezeket inkább a kávé iránt érdeklődőknek ajánljuk, a leendő baristáknak jobban el kell merülni a témában.

A komoly barista tanfolyamok 3-4 naposak és kis létszámú, 3-6 fős csoporttal indulnak. Ez az időintervallum már lehetőséget ad arra, hogy az elméleti tudás megismerhető legyen és a kávékészítés technikájának gyakorlására is jusson idő. 

Egy ilyen tanfolyam már alkalmas arra, hogy ezt követően munkába állj – persze rengeteg gyakorlás és több száz tökéletlen csésze kávé következik még ezután is, mire profi baristává válhatsz.

Léteznek OKJ-s végzettséget adó tanfolyamok is, de elsősorban a kis csoportos gyakorlási lehetőséget, az oktatók tudását és a gyakorlóterem felszereltségét érdemes figyelembe venni, amikor barista képzést választunk. Túl nagy csoport esetén kevés figyelem jut egy-egy diákra, az elavult, vagy csak néhány kávégéppel, őrlővel rendelkező gyakorlóteremben pedig sokat kell majd várni, mire végre valaki sorra kerül a gyakorláshoz.

Barista állás Budapesten, vidéken vagy akár külföldön is

Barista állást találni Budapesten a legkönnyebb, hiszen a fővárosban található a legtöbb a potenciális munkahely, kávéház. De a vidéki nagyvárosokban is megszületett már az igény a specialty kávézókra és a minőségi kávéitalokra. 

Amennyiben a külföldi munkavállalás vonz, akkor szintén jó választás lehet egy barista állás, hiszen az óceánjáró hajóktól kezdve a közepes méretű városokig a világon mindenhol el lehet vele helyezkedni.

Ennek, illetve a gyakorlottság szintjének megfelelően a barista fizetés is széles spektrumon helyezkedik el.

Barista eszközök: ha specialty kávét szeretnél készíteni

barista specialty kávégép

Akkor jó tudnod, hogy a barista kávékészítés komolyabb felszerelést kíván. Elengedhetetlen lesz egy profi espresso kávégép beszerzése! A legtöbb hagyományos kávéház hőcserélős eszközt használ itthon és Európa szerte. A specialty kávés körökben viszont a dual vagy multiboiler típusú kávégépek terjedtek el. Az elnevezések azt takarják, hogy két külön boiler végzi a tejhabosításhoz szükséges gőz és a kávékészítéséhez kellő víz felmelegítését. Ennek köszönhetően a kávé kivonatolásához használt víz hőfoka stabilan, kiszámíthatóan szabályozható marad, nem hat rá a gőzöléshez melegített víz.

A barista kávékészítés másik nélkülözhetetlen eszköze az “on demand” kávéőrlő. Ennek az őrlőnek nincsen tartálya, mindig csak annyi kávét őröl meg frissen, amire aktuálisan szükségünk van. Egy ilyen kávéőrlő beállítását egyszerűbb elvégezni és ilyenkor a frissen őrölt kávét azonnal felhasználhatjuk.

A fontos barista eszközök közé tartozik a tömörítő és zacckiütő is, illetve az alapvető barista felszerelés része a precíz mérleg is. A mérleg segítségével grammra pontosan kimérhetjük a készítéshez szükséges kávéadagokat.

Ezek az eszközök szükségesek ahhoz, hogy a pontosan kiadagolt, frissen őrölt kávét a megfelelő hőfokú vízzel kivonatolhassuk, miközben egyidőben megfelelő tejhabot is készíthetünk a különféle kávéitalok elkészítéséhez.

Remélem ezzel a blogbejegyzéssel sikerült megvilágítani, hogy miként néz ki egy barista hétköznapja, illetve milyen technikák, hozzávalók és eszközök szükségesek a specialty kávékészítés során.

A barista szakma a vendéglátáson belül egy elmélyülést és precizitást igénylő terület. Ha imádod a kávét, nyitott vagy új dolgokat tanulni és szeretnél másoknak is finom kávéitalokat felszolgálni, akkor mindenképp érdemes a Barista Center barista tanfolyamai között körülnézned!