Az organikus (bio) kávéról
2019 jan 20 By Barista Center 0 comment

Mind több ember keresi a bio termékeket. A motiváció eltérő lehet az egyes embereknél. Sokan azért vásárolják, mert védeni akarják a termőföldet, vagy azért mert egészségesebben akarnak élni. A bio kávé kérdése barista tanfolyamainkon is többször felmerül, és mindenképp érdekes kérdéskör. Mivel a kávészemeket a felhasználás előtt pörkölik, ezért a termelési eljárásból származó kémiai anyagoknak már csak elenyésző része jelenik meg a kávé italban. Szeressük a fenntartható mezőgazdaságot, mind a föld, mind az ott dolgozó emberek érdekében. Kenyában például egy kávé termesztő nem engedheti meg magának, hogy organikus kávét termesszen, egy országosan jelenlévő probléma, a gomba miatt, ami tönkreteszi a kávé termését és a kávéfát. Kell, hogy permetezzék a növényeket, a gombafertőzés elkerülésére rezes és egyéb kémiai vegyszereket használnak. Ez megnöveli az előállítási költségeket, ugyanakkor növeli a termelékenységet is, jövedelmezővé téve a kávé termelését. Erre a problémára az egyik megoldás az lehetne, hogy Kenyában a kávé fákat a gombára ellenálló fajtára váltanák fel. Ezzel azonban az a probléma, hogy Kenya pontosan a savanykás, intenzív aromájú kávéjáról híres, ami gyakran a feketeribiszke vagy a maracuja ízére emlékeztet. Ezért van az, hogy Kenya magasabb áron adja a kávét, mint például a vele szomszédos Tanzánia. Ha új fajtákat ültetnének, az mindenképpen változást hozna az ízében.

A kérdés csak az, hogy az íz a fontosabb vagy a természet, vagy lehetséges-e termelési technológiában környezetbarát módszereket alkalmazni, mint ahogy azt Etiópiában csinálják, ahol szintén fantasztikus kávét termelnek. A jó etióp kávé erőteljes, savanykás, gyakran egy intenzív virág és lime aromával, a bergamot vagy az Earl Grey teára emlékeztetve. Etiópia és Kenya között az a különbség, hogy Etiópiának nincs gondja a kávé betegségekkel, mert az idők folyamán a helyi fajták kifejlesztették az ellenálló képességüket. Ezért csaknem minden etióp kávé organikus, de nagyon ritkán árulják hivatalosan biokávénak, mert szinte megfizethetetlen a hozzá tartozó tanúsítvány ára. A hitelesítésre költött pénz nem növeli meg a profitot, mert a fogyasztók többsége nem hajlandó többet fizetni, csak azért, mert hivatalosan is bio a termék.

Legtöbben azt szeretnénk, hogy a kávé a lehető legfinomabb legyen, de önmagában a hivatalos bio tanúsítvány még keveset árul el a kávé ízéről. Nem mindig a biokávé a legzamatosabb. Tudjuk, hogy nagyon sok tényezőn múlik az, hogy milyen ízű lesz a csészénkben a kávé. Tehát minek is kellene a legfontosabbnak lennie? Az íznek, az erkölcsi alapelveknek vagy a tanúsítványnak? Valószínű mindenekelőtt a fenntartható mezőgazdaságnak, amivel jelentősen könnyebb jó kávét termeszteni.