A kávé terroir-ja
2019 jan 20 By Barista Center 0 comment

A terroir egy nagyon ismert kifejezés a bor világában. A terroir egy francia szó, ami gyakran használatos a termőtalajjal kapcsolatban, különösen a borászatban, ahol is a kiváló termőtalajjal és termesztési feltételekkel rendelkező szőlőhegy jelenti a kiváló bor alfáját és omegáját. Ugyanúgy meg szokott jelenni ez a szó barista tanfolyamunkon, ugyanis a terroir a kávétermesztésnek is fontos alapja.

A kávéfák legjobban az ásványi anyagban gazdag agyagos földeken teremnek. A talajnak elég lyukacsosnak kell lennie ahhoz, hogy kivezesse a felesleges vizet a heves esőzések után, ugyanakkor elég tömörnek is kell lennie, hogy a nedvességet meg tudja őrizni a száraz időszakokban. A termékeny talaj bővebb tápanyagot nyújt a kávéfáknak, s ízletesebb termést ad. A kávét gyakran a régi vulkanikus területek lejtőin termesztik, ahol a talaj különösen gazdag ásványokban és kénben. A kéntartalom gyakran intenzív gyümölcs aromát ad a kávénak.

Bár a trópusi országok termékeny talaja szinte minden növény termesztésére alkalmas, mégis a tápanyagtartalmuk nem marad tartós. A modern mezőgazdaság egyik fő problémája az, hogy jobban kimerítjük a földet, mint ahogy a természet magától megújulhatna. Így fontos trágyázni a kávéfák földjét, hogy a növények hozzájuthassanak a szükséges tápanyag mennyiséghez. Mivel a műtrágyák használata viszonylag költséges, így a farmerek gyakran a a kávé cseresznyéiből, illetve az ültetvényekről származó más növényekből készítenek keverék komposztot. Ez azt jelenti, hogy a világ kávétermelésében több az organikus termék annál, mint amennyit azzá hitelesítenek.