A kávé szezonjai
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A barista tanfolyam alatt fontos téma a pörkölés, és a pörköléssel szorosan összefügg a kávé szezonalitása. A kávé is idénynövény, és a friss kávé mindenképpen ízletesebb a réginél. Néha azonban a zöld kávé megromolhat 2 hónapi tárolás után. Máskor 14 hónapig is eltartható. Előre ezt soha sem lehet tudni, a raktározási és szállítási feltételek miatt, amelyek döntő mértékben meghatározzák az eltarthatóság idejét. Kétségbeejtő lehet azt tapasztalni, hogy a végre meglelt kedvenc kávé íze hétről hétre változik. Ezt szinte lehetetlen elkerülni, hogy a kávé fokozatosan ne veszítsen jellegzetességéből, s egyre inkább olyan lesz az íze, mint a száraz kórónak vagy a juta zsáknak.

Kávé válogatás
Kávé válogatás

Szerencsére a különböző kávétermelő országokban más-más időpontokban van a kávé szedési ideje. Sok országban egy évben egyszer van betakarítás, ezért van az, hogy a pörkölő üzemek néha kifogynak a kedvenc kávénkból, egyszerűen azért, mert még a legjobb állapotában próbálják eladni a kávét. Egy ilyen alkalom kitűnő lehetőség új kávé felkutatására.