A kávé szedése
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A kávé betakarítása nem egy könnyű munka. Ahogy a barista tanfolyamon is elmondtuk, egy jó kávészedő 100 kiló körüli mennyiséget tud szedni egy nap, ami körülbelül 20 kiló szárított zöld és 17 kiló pörkölt kávébabbal egyenértékű. Egy kolumbiai munkás ezért a 100 kilóért átlagosan 7 dollárt kap. Összehasonlítva egy kolumbiai tanár órabére is hozzávetőlegesen ennyi, ami a kávészedő egy napi munkabére. Pedig mindannyian tudjuk, hogy a tanárok alulfizetettek. Ennek ellenére sokan panaszkodnak, túl drágának tartják a kávé árát ami nyugaton a polcra kerül, 8 dollár/ 25dkg-ért. Kérdezzük meg a kávétermelők, a kávészedők véleményét a drágának tartott árról, s mindjárt más lesz a véleményünk.

De mit is kell az alulfizetett kávészedőknek tenniük a kávé jó minősége érdekében? A kávészedés az alma-, vagy az eperszedéshez hasonlítható, mert ott is csak a legérettebb gyümölcsök a legjobb ízűek. Bárki, aki már evett éretlen almát vagy epret, tudja, miről van szó. Ez még nem is hangzik nehéz dolognak, hogy csak a legérettebb kávétermést kell leszedni. Könnyen látható, hogy a sötépirosak az érettek, a halvány sárgák az éretlenek. Vannak, akik gépet használnak, amely különböző erősséggel rázza meg a fát, úgy hogy az éretleneket a fán hagyja. Bizonyos fokig ez egy jó technika, mivel számottevően csökkenti a betakarítási költségeket. A gépi szedést mégsem alkalmazzák széles körben, mivel a kávé gyakran a hegyoldalakon, a vulkánok lejtőin terem, ahol a terep géppel szinte hozzáférhetetlen. Így a kávét kézzel kell szedni. 

A termés az esős évszakban néhány heves esőzés után érik be, így a kávéfáknak mindig vannak különböző érettségi állapotban lévő terméseik. A betakarítási időszakban a szedőknek így többször is meg kell nézniük és szedniük ugyanazt a fát, hogy érett kávécseresznyét tudjanak szedni. Természetesen ez pénzbe kerül a kávétermelőnek, s a piacon a kávét jóformán a semmiért árulják. A szedők gyakran gondatlanok és a túlérett, vagy az éretlen termést is begyűjtik az érettekkel együtt. Sajnos sok kávéimportőr, akinek alacsonyan kell tartania az árat, végül változó minőségű kávét fog venni. Sajnos azt is nehéz megítélnie a fogyasztóknak, hogy a pörkölt vagy őrölt kávé érett cseresznyéből származik-e vagy sem. Ha ezt tudhatnánk, akkor a piacon forgalomban lévő kávé nagy részét soha nem adnák el, mert látnánk, amint egy kosárban össze-vissza lennének a zöld éretlen, a piros érett és a penészes termések együtt.