A kávé szárítása
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A kávé exportálása előtt szükség van a kávé további szárítására. A kávébabban lévő nedvességtartalomnak 10-12% közötti értékre kell csökkeni ahhoz, hogy a kávét exportálni lehessen, illetve hogy rothadás és penészedés nélkül lehessen tárolni. A kávé szárítása nem tűnik nehéznek, de sok tényező elronthatja a szárítási folyamatot, ami a kávé zamatát teheti tönkre.

A kávé szárítás alapjai

A jó szárítás kulcsszava a beszennyeződés nélküli szárítás. A beszennyeződés például, hogy ha a kávébabot közvetlenül a földre rakják, akkor a kávé mindenképpen földes lesz. S ha a farmer megengedi, hogy a kutyája a földön heverésszen, vagy a szárítás közben a kávén aludjon, akkor a kávé ízében ez benne lesz, s ’vizes kutya’ ízű lesz. Vagyis fontos, hogy a kávé olyan ágyáson száradjon, amely nincs hatással a kávé ízére. Az a szokványos, hogy tiszta, lapos beton tömböket használnak. Az is elterjedt, hogy szárító keretet használnak, ahol a kávé meg van emelve a talajtól, dróthuzalon, vagy valamilyen vízhatlan ponyván szárítják. Ez azért is jó, mert így a légmozgás biztosítva van a kávé alatt, s jó szárítást eredményez a nedves klímájú területeken is. Mindkét esetben a nap és a szél végzi a tényleges szárítást, ezért ezt az eljárást nap-szárított eljárásnak is nevezik.                                                                        

Kávé szárítás

A szárítás harmadik alternatívája, amelyet gyakran ötvöznek a nap-szárítással is, az a gépi szárítók alkalmazása. Több oka is van, amiért a géppel szárított kávé nem olyan jó, mint a napon szárított. Talán azért is, mert a gépi szárítók hatékonyabbak, vagyis gyorsabban szárítanak. A napon szárított kávé hosszabb ideig szárad, s a végén gyakran szilárdabb. De szükségtelen mondani, hogy nem könnyű feladat a kávét egyenletesen szárítani a napon. Ha a kávé rétege túl vékony, vagy ha hirtelen eső éri, akkor gyorsan elkezd erjedni, vagy megtelepednek rajta a baktériumok és elkezd penészedni. Vagyis fontos, hogy vékony rétegekbe terítsék el a kávét, s időnként átforgassák, hogy láthatóvá váljon, meddig szükséges száradnia.  Éjjel és eső esetén le kell takarni a kávét. Az is fontos, hogy ne érje túl nagy meleg, s ne tapossunk rá a száradó kávébabra. Ez könnyen széthasíthatja a pergamen réteget, ami hibás kávét eredményez.