A kávé koffeinmentesítése
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A koffeinmentesítés típusai

Egy átlagos csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40 mg koffein tartalmaz, a fekete 40-70mg-ot. A kóla is tartalmaz koffeint 9-10 mg/100 ml mennyiségben, számos energiaitalban pedig nagy mennyiségben található.

A koffeinmentesítést, a kávészemek pörkölése előtt kell elvégezni, mivel pörkölés közben változik a szemek szerkezete.

Barista tanfolyamunkon sokszor szóba jön, hogy milyen eljárásai léteznek a koffeinmentesítésnek.

Alapvetően három eljárás létezik, a koffein kivonására a kávéból, mindegyiket a zöld kávéból vonják ki:

– az oldószeres

– széndioxid segítségével

– swiss water nevű eljárás

Oldószeres koffeinmentesítés:

Ez az eljárás a legtakarékosabb, ha az anyagi szempontot vizsgáljuk,ezért a legelterjedtebb is..

A zöld kávészemeket hőkezeléses eljárással (gőz formájában) kezelik, majd ez után áztatják be az oldószerbe, majd a koffein ezzel lép reakcióba.Ennek az eljárásnak azért vannak hátrányai is, az oldószer miatt, nem csak a koffein oldódik ki a kávéból, hanem az értékesebb hatóanyagok is. Az eljárás végével a szemeket kiszárítják, és újra zsákokba töltik.

Széndioxidos koffeinmentesítés:

Ez az eljárás a legköltségesebb, pont ezért a prémium kávéknál használják.Ebben az esetben, széndioxid segítségével vonják ki a koffeint, úgy, hogy a széndioxidot megfelelő halmazállapotba hozzák. Ez az állapot az, amikor a  gáz, és a folyékony halmazállapot között van. Ez olyan gépekkel lehetséges, amik megfelelő nyomást hoznak létre, melyek ezt az állapotot segítik elő.

Swiss water eljárásos koffeinmentesítés:

Aktív szenes Swiss water koffeinmentesítéses eljárás
Aktív szenes Swiss water koffeinmentesítéses eljárás

Szintén a költségesebb eljárás közé sorolható, ez miatt, ezt az eljárást is csak a minőségi kávéknál használják. Ez a legszimpatikusabb, mert ez környezetbarát módszer. Szintén áztatásos eljárás, de ez esetben, nem oldószer segítségével, hanem  aktív szénnel történik a koffein kivonása.