A kávé fajtái
2019 jan 20 By Barista Center 0 comment

Alapvetően két fajtát különítünk el a kávé családjában: ARABICA, ami körülbelül a világtermelés 65%-át adja, és a ROBUSTA, ami megközelítőleg a 35%-ban van jelen. A barista tanfolyam nálunk alapvetően mindig azzal indul, hogy ezt a két fá variánst jobban bemutatjuk.

Általánosságban az Arabica rendelkezik a legváltozatosabb ízvilággal, termésének és virágainak egy savanykásabb és árnyaltabb zamatával. A Robusta általában alacsonyabb árfekvésű, s az ízvilága a pirított pop corn, a fa, a föld és a bőr egyvelege. A Robusta rendszerint végtelenül keserű. Mégis talán egy jól elkészített Robusta kávé mégis zamatosabb, mint egy silányan termesztett és rosszul előállított Arabica. A sok tényező közül a kávé fajtája mégis csupán egy dolog, ami meghatározza a kávé minőségét. Sajnos alig van jó Robusta termelő, de hagyjuk is ezt az értelmetlen fejtegetést, menjünk tovább.
Mindemellett szükséges, hogy közelebbi pillantást vessünk a különböző fajtákra, választékokra, hiszen ez az, amit az ízvilág vitájában leginkább elhanyagoltak-legalábbis néhány évvel ezelőttig, amikor is, már az egyszerűen eredeti kávék különböző változatai is elérhetőek lettek a piacon. A Coffea családban több mint 60 eltérő kávé növény család van, köztük a Coffea Arabica, Coffea Canephora, Coffea Excelsa és a Coffea Liberica. Mint korábban említettük, az Arabica a legszélesebb körben elterjedt család, mivel viszonylag egyszerűen termeszthető, jó hozamú s ízletes a kávéja. Mégis vannak kivételek. Az Arabicának megszámlálhatatlan fajtája van, s nem mindegyikből nyerhető jó kávé.

A Typica az egyik legrégebben felfedezett fajtája az Arabicának, de ma már nem olyan elterjedt, mint régen. Ez azért van, mert nem olyan ellenálló az olyan ártalmas behatásokkal szemben, mint a gombás fertőzések vagy a forró éghajlati hatások. Indiában olyan fajtákat kellett kikísérletezniük, amelyek jobban viselik a forró és párás éghajlatot. S ez természetesen nem mindig pozitív irányba változtatta meg a kávé ízét. Bár ez az indiai kávénál egy egyedi zamatot adott, ami inkább emlékeztet fűszerek és csokoládé ízére, mint egy gyümölcsre.
Bár sok új fajtáját ember alkotta, ahol nem mindig az ízre koncentráltak leginkább, hanem inkább a magas hozamra és az ellenálló képességre, olykor a természet is létrehoz egy új fajtát. A Reunion szigeten (korábban Bourbon sziget volt a neve), a Typica fajtának egy természetes mutáns változata jelent meg. Ennek a mutáns fajtának három különböző változata létezik: az egyik, amely sárga cseresznyét terem, a másik, amely narancssárgát, s egy pedig pirosat. Hasonlóan az almafákhoz, amelyek a piros, a sárga és a zöld almák számos változatát termik, a különböző fajtákból és a különböző színű cseresznyékből nyert kávé is eltérő zamatú.

Más népszerű fajták, amelyek jó végeredményt nyújtanak: Caturra, Pacamara, Catuai, s nem utolsósorban a Geisha. Ezek mindegyike más zamatú kávét ad, de nem számottevően jobb az egyik a másiknál. Mivel eltérő klímájú és talajú helyen teremnek, nehéz lenne az Arabica család királyát vagy királynőjét meghatározni, egy lehetséges kivétellel, a Panamai Hacienda La Esmeralda ültetvényekről származó Geisha-val. Ez a Geisha változat állított fel egy rekordot, a számos rekord online kávé aukció után, a 130 dollár/font (453 g) legmagasabb árával. A megfelelő termesztési feltételek és a jó előállítás eredményezi a Geisha-ból nyert kávé erőteljes jázminos, lime, vaniliás aromáját.