A hibás kávé
2019 jan 23 By Barista Center 0 comment

A világpiacon sok olyan kávét árulnak, amely kisebb vagy nagyobb mértékben tartalmaz hibás babszemeket. A probléma ott van, hogy a kávé pörkölésekor vagy őrlésekor már nehéz felismerni a hibát tényleges kóstolás nélkül. Igazából hogy felismerhető legyen, ismernünk kell, hogy milyen is a hibás kávé, s milyen az íze. Hasonló probléma ez a parafa dugó ízű borhoz. Ha nem tudjuk, hogy a bor önmagában képes ilyen dugó ízű zamatot adni, akkor nem vesszük észre, hogy valami nincs rendben a borral.                                                                   

Hibás kávészemek
Hibás kávészemek

A hibás kávébabok származhatnak a rossz szedési technológiából, a kávéültetvények helytelen fenntartásából, a nem megfelelő szárítási eljárásból vagy a nedves körülmények között történő tárolásból. De ez csak néhány példa a lehetséges tényezőkből, ami ronthatja a kávé minőségét. A termelésben elérhető, hogy bizonyos érték alatt maradjon a hibás kávé aránya. Ezért kell arra törekednünk, hogy eltávolítsuk a hibás szemeket, ha jó kávét akarunk elérni. Ezt a szárazmalmokban végzik.